CONTROLUL PARLAMENTARILOR - Partidul România Rațională

= partid politic =

CONTROLUL PARLAMENTARILOR

28.06.2019 - Program politic

Unul dintre punctele semnificative omise de Constituția României este posibilitatea de control real pe care cetățeanul îl are asupra reprezentanților aleși în Parlament pe durata mandatului acestora.

Parlamentarul nu mai trebuie să fie considerat „reprezentant al cetățenilor” atunci când numărul de alegători care își manifestă dreptul de vot este sub două treimi din numărul total de cetățeni cu drept de vot. Reprezentativitatea reală și gradul de responsabilizare al aleșilor față de cetățeni constituie unul dintre dezideratele oricărei țări. Inclusiv a României.

„Ne asumăm răspunderea ...” este formula magică prin care orice grup parlamentar care semnează sau refuză să semneze adoptarea unei legi încearcă să impresioneze. Formula a ajuns lipsită de conținut, valoare și sens prin imunitatea extremă de care beneficiază parlamentarii și prin lipsa de etică de care aceștia dau dovadă. Opțiunile exprimate de poporul român, inclusiv prin referendum, sunt complet ignorate de toți politicienii, cu reaua-voință dată de garanția că politicianul NU poate fi înlăturat cu ușurință de către popor. Simplificarea procesului de înlocuire a oricărui ales este un alt deziderat de atins.

Considerăm că reprezentativitatea reală a politicianului trebuie garantată direct, în mod continuu și cu efect imediat de fiecare cetățean cu drept de vot! Coroborarea unui buget minim alocat unui parlamentar, cu numărul persoanelor care sunt de acord cu susținerea activității acestuia este forma cea mai eficientă de măsurare a reprezentativității pe care o are parlamentarul!

Dacă un senator ia decizii în numele a 168.000 de locuitori, și dacă un deputat face același lucru în numele și pe seama a 73.000 de locuitori, atunci oricare dintre locuitori trebuie să aibă posibilitatea reală de a își exprima acordul cu privire la deciziile luate în numele și pe seama lor, ori de câte ori consideră fiecare dintre ei că este necesar să o facă. Cu efect imediat, care să garanteze că o decizie greșită nu va mai fi urmată de o altă decizie greșită.

Actualele sistemele de organizare a activității parlamentare îngrădesc major accesul cetățeanului la procesul legislativ. Singura modalitate reală, rapidă și eficientă de control a reprezentativității unui parlamentar este controlul asupra veniturilor încasate de acesta în timpul activității sale.

Având ca sursă impozitele plătite de către cetățeni, considerăm că este dreptul firesc al cetățeanului de a ALEGE PERSOANA care să încaseze salariul de parlamentar! Acțiunea ar trebui să asigure eliminarea parlamentarilor ale căror decizii sunt infirmate prin LIPSA DE REPREZENTATIVITATE! Totodată ar spori gradul de responsabilizare și de implicare rațională a parlamentarilor rămași în funcții.

În contrapartidă, cetățeanul cu drept de vot are răspunderea alegerii făcute! Însă are avantajul că poate corecta orice alegere făcută greșit, începând chiar cu luna următoare! Prin simpla modificare a deciziei de transfer a banilor din impozitul său către bugetul unui alt parlamentar!

O țară cu alegeri perpetue este o țară condusă cu adevărat de cetățeni exact în direcția cerută de aceștia! Abia atunci se umple conținutul expresiei „Ne asumăm răspunderea ...”!